چطور انگیزه یادگیری موزیک را در خودمان تقویت کنیم و از آموزش آن ناامید نشویم؟
امروزه دلسرد نشدن از ادامه یادگیری موسیقی یکی از مهمترین چالش هاییست است که خیلی از نوازندگان و هنرجویان با آن دست و پنجه نرم می کنند . شاید این مشکل برای شما هم پیش آمده باشد اما بدانید دلسردی آخر راه نیست ! امروز قصد داریم تا راه هایی را برای مقابله با ناامید شدن در روند آموزش موسیقی توضیح دهیم . پس در ادامه با ما همراه باشید تا به تجزیه و تحلیل و راه حل های ممکن برای رویارویی با این مساله بپردازیم .
تعیین هدف مناسب
اولین قدم در مواجهه با این مشکل تعیین یک یا چند هدف مناسب برای خودتان می باشد . از نظر بسیاری از روانشناسان یکی از مهمترین دلایل ناامیدی در یادگیری موسیقی نداشتن یک یا چند هدف معین است . باید کاملا روی انتخاب اهداف درست تمرکز کنید و از درستی آن مطمئن باشید . چراکه انتخاب هدف اشتباه نه تنها شما را به نواختن و موفقیت نزدیک نمیکند بلکه احتمالا احساس میکنید که شاید برای نوازندگی ساخته نشده اید ، شما را فرسنگ ها از یادگیری دور کند و شاید کاملا دست از تلاش بردارید . دقت کنید که حتما نباید یک هدف بزرگ و به نظر دست نیافتنی انتخاب کنید . خیلی از مردم نواختن موسیقی را فقط برای لذت بردن انتخاب میکنند و این یک امر طبیعیست و نیازی نیست که حتما همه در کنسرت های چند هزار نفری بنوازند . پس اگر شما هم میخواهید برای دل خودتان و یا در یک جمع دوستانه بنوازید و فقط از نواختن لذت ببرید ، مطمئن باشید هدف مناسب و ایده آلی را انتخاب کرده اید . اینطوری وقتی سازی را در حد نواختن برای خودتان یاد بگیرید ، بیشتر به موسیقی و یادگیری آن علاقه مند خواهید شد ، احتمالا باز هم ادامه خواهید داد و به موفقیت های بیشتری دست پیدا خواهید کرد . توجه داشته باشید که حتما تا به حال هرکدام از ما اهداف اشتباهی را انتخاب کردهایم و این یک امر طبیعیست . پس حتی اگر قبلا برای یادگیری موسیقی تلاش کرده اید و موفق نشده اید نگران نباشید و باور کنید شما می توانید بهتر از هرکس دیگری بنوازید و فقط راه را اشتباه رفته اید . از همین امروز مجددا شروع کنید و سعی کنید از راه درست وارد شوید .
ایجاد تعهد
پس از این که اهدافی را برگزیدید و از درستی آن ها مطمئن شدید نوبت به ایجاد یک حس تعهد نسبت به رسیدن به همان اهداف تعیین شده میباشد . این را بدانید که هر کسی می تواند موسیقی را بیاموزد و در این مورد شک نکنید . پس شما هم باید به این باور برسید که میتوانید این کار را انجام دهید و باید انجام دهید . باید به خودتان قول دهید که به هدفتان خواهید رسید و این مسئله مرگ و زندگیست ! اگر در کار خود تعهد نداشته باشید نمیتوانید فراگیری موسیقی را در اولویت قرار دهید و به احتمال زیاد موفق نخواهید شد . روانشناسان بر این باوند که برای زنده نگه داشتن حس تعهد در کار ها باید مدام هدف و راه رسیدن به آن را به خود یاد آوری کنید . پس همین امروز متن زیر را بنویسید (یا چاپ کنید) ، امضا کنید و در محلی جلوی چشمتان نصب کنید تا هر روز صبح که از خواب بیدار میشوید آن را ببینید !
—————
اینجانب آقا/خانم ……………………. با توجه به استعداد و توانایی هایی که دارم و میدانم در راه یادگیری ساز ……….. موفق خواهم شد ، تعهد می دهم تا …… روز در هفته و به مدت ……. ساعت در روز تمرین کنم و تا زمان رسیدن به هدف ………………………………………………. و موفقیت در این راه از تلاش دست بر ندارم .
نام و نام خانوادگی / امضا
—————
باور کنید همین کار به ظاهر ساده از دیدگاه بسیاری از روانشناسان و با توجه به شواهد بسیاری که در این باره در دست هست تاثیر فراوانی در ایجاد انگیزه شما خواهد داشت و پیشرفت زیادی را در خود خواهید دید . چراکه هر روز یک بار به شما یادآوری میکند که به خودتان قول دادید و باید در این راه موفق شوید .
انتخاب ساز مناسب
یکی از دلایل رایج بی انگیزگی هنرجویان و نوازندگان نسبت به ادامه روند آموزش و فعالیت خود دقت نکردن به انتخاب ساز مناسب و هماهنگ با شخصیت و شرایطشان است . ما بارها این را گفته ایم که اگر ساز مناسب شخصی نباشد خیلی زود از یادگیری آن دلسرد خواهد شد و انتخاب ساز درست و مناسب یکی از اولین و مهمترین مواردیست که باید توجه ویژه ای به آن شود . پس حتما حتما حتما در انتخاب ساز خود دقت کنید و سعی کنید تا ساز مناسب با خصوصیات و شرایط خودتان را برای آموزش انتخاب نمایید . پیشنهاد میکنیم حتما مقاله (چه سازی مناسب من است و نوازندگی را با چه سازی شروع کنم؟) را مطالعه نمایید تا بتوانید ساز مناسب تری را با توجه به ویژگی های فردی خود برای یادگیری در نظر بگیرید .
با نوازندگان و گروه های موسیقی همکاری کنید
حتما حتما حتما با سایر نوازندگان و گروه های موسیقی در ارتباط باشید . یک گروه موزیک تشکیل دهید و یا وارد یکی از آن ها شوید . سعی کنید با نوازندگان هم سطح خود تمرین کنید ، زیرا اگر خیلی حرفه ای تر یا مبتدی تر از شما باشند ، یا از پیشرفت باز می مانید و یا احساس ناامیدی خواهید کرد که نمیتوانید همپای آن ها بنوازید . مهم نیست که چقدر حرفه ای باشید و درست می نوازید یا نه ، فقط سعی کنید از کنار هم بودن ، نواختن و اثری که خلق می کنید لذت ببرید . به تمرین و بحث و نظر با این افراد بپردازید و از هم نشینی با آن ها لذت ببرید و در کنار سایر نوازندگان پیشرفت کنید . در واقع با این شرایط چون بخشی از مسئولیت ها بر عهده شماست ناخودآگاه خود را موظف میکنید تا همپای گروه خود باشید و تمرینات خود را افزایش خواهید داد تا با گروه هماهنگ شوید .
تمرین موسیقی های مورد علاقه
شاید تمرین موسیقی های مورد علاقه تان خیلی اصولی به نظر نرسد ولی تاثیر چشمگیری در ایجاد انگیزه شما خواهد داشت . یک لیست از چند آهنگ که مورد علاقه تان هستند و نواختن آن ها ساده به نظر میرسد تهیه کنید . ابتدا بررسی کنید که می توانید با ساز انتخابی خود که در حال تمرین یا فراگیری آن هستید آن را بنوازید یا خیر . برای این منظور به دقت گوش دهید و یا در اینترنت جستجو کنید و نت ، گام و یا هر اطلاعات دیگری که به شما برای نواختن آن کمک خواهد کرد را بیابید . اگر اطلاعاتی یافتید و یا حتی اگر حس کردید که میتوانید بنوازید ، آن را پخش کنید و سعی کنید با موسیقی همراهی کنید . به این نکته توجه کنید مهم نیست که درست مینوازید و یا اشتباه و فقط باید از همراهی با آن لذت ببرید . اما به خاطر داشته باشید که هر بار سعی کنید بهتر از دفعات قبل بنوازید . حتی اگر برنامه ریزی نکرده باشید این تمرینات کم کم تجربه شما را در بداهه نوازی بهبود خواهد بخشید . تمرکز خود را بر روی این بگذارید که ضربات و ریتمتان همزمان و درست باشد و اگر می خواهید نت بنوازید با گوش نت های آن را در بیاورید و مجددا بار دیگری که آهنگ را پخش میکنید آن را بنوازید . اینگونه حافظه ، دقت شنوایی و عملکرد خود در نواختن ساز را تقویت میکنید .
از یاد گرفتن موسیقی لذت ببرید
مگر کسی هست که از شنیدن موسیقی لذت نبرد ؟ همه ما از شنیدن موسیقی های خاصی که باب میلمان باشد لذت میبریم و شنیدن موسیقی بخشی از زندگی همه ماست . پس موسیقی مورد علاقه خود را انتخاب کنید و سعی کنید همان را بنوازید . آیا این که خودمان موسیقی مورد علاقه مان را بنوازیم لذت بخش تر از شنیدن از جای دیگری نیست ؟ و باور کنید حتی اگر به اجبار خانواده یا اطرافیانتان و با هر دلیل دیگری مجبور به یادگیری ساز هستید ، همین نواختن ساز روزی به دردتان خواهد خورد . اینطور به قضیه نگاه کنید که از همین موسیقی در کاری که به آن علاقه مندید استفاده کنید . نواختن موسیقی ذهنتان را باز و شما را برای فعالیت های دیگرتان آماده میکند . پس از همین لحظه زمانی که قرار است موسیقی تمرین کنید مرتبا به خودتان بگویید که در حال طی کردن پله های ترقی خود هستید و از موسیقی که خودتان خالق آن هستید لذت ببرید .
با ساز خود دوست باشید !
چه دوستی بهتر از کسی است که رفیق تنهایی و شریک غم و شادی ما باشد ؟ کسی که در تنهایی مونس ماست و می تواند حال ما را خوب کند . ساز ما تمام این ویژگی ها را دارد پس ساز خود را رفیق خود بدانید و نه فقط یک وسیله برای کسب درآمد یا وقت گذرانی . همانطور که نمیتوانید از دوستان صمیمیتان دور بمانید و به آن ها نیاز دارید به ساز خود وابسته باشید و نگذارید مدت زیادی بین شما فاصله بیافتد . مطمئن باشید سازتان هم جبران میکند و به وقتش حال شما را خوب خواهد کرد .
رابطه موسیقی و علاقه مندی ها
غیر از موسیقی به چه کاری علاقه دارید ؟ سعی کنید از موسیقی برای تحقق همین اهدافتان استفاده کنید . مثلا آیا عاشق دنیای فیلم و سینما هستید پس سعی کنید یک تیتراژ مناسب و یا یک موسیقی متن برای فیلم بسازید و یا مثلا اگر عاشق بیزینس و کسب در آمد هستید بسیار عالیست ، چون می توانید به ساخت آهنگی با هدف تبلیغات و یا ساخت تیزر معرفی کسب و کارتون بپردازید . حتی اگر فقط به مهمانی و وقت گذرانی با عزیزانتان علاقه مندید می توانید آن ها را دعوت کنید تا به همراه آن ها تمرین کنید و در یک دورهمی ساز بنوازید . تقریبا در هر کاری می توان از موسیقی بهره برد و فراموش نکنید موسیقی یک سلاح بسیار قدرتمند برای پیشرفت شما در هر کاریست .
سخن پایانی درباره افزایش انگیزه
اگر هرکدام از ما انگیزه لازم را در هرکاری نداشته باشیم بی شک آن را ادامه نخواهیم داد و آموزش موسیقی هم از این قاعده مستثنی نیست . به قول معروف با این که انگیزه شرط کافی برای آموزش موسیقی نیست ولی شرط لازم است ! پس همواره باید به روش های گوناگون این انگیزه را در خود تقویت کنیم تا از ادامه راه دلسرد نشویم و بتوانیم مدام پیشرفت کنیم . راه های فوق که حاصل ساله ها تجربه اساتید و نوازندگان است در افزایش انگیزه ما معجزه میکنند و می توانند کارایی ما را در امر آموزش بسیار بالا ببرند .
اگر شما هم راهکار های دیگری در این رابطه در نظر دارید خوشحال می شویم که با ما در میان بگذارید تا بتوانیم در اختیار دیگر عزیزان قرار دهیم . همچنین اگر مطالب فوق را مفید و تاثیر گذار دانستید خوشحال میشویم تا برای کسانی که به آنها و پیشرفتشان اهمیت میدهید بفرستید . و در نهایت بی اندازه از شما سپاسگزاریم که وقت گرانبهای خود را به مطالعه این مطلب اختصاص دادید و این باعث افتخار ماست که شما را در جمع خودمان داریم . امیدواریم که توانسته باشیم رضایت شما را جلب کرده باشیم .
مرررسی ممنون از راهنماییتون من راستش هم تنبک میزنم هم سنتور و هر دوشونم دوست دارم اما بعضی اوقات اصلا حوصلشون رو ندارم اما استادم و خانواده ام میگن خیلی توشون استعداد دارم
ولی ممنون از مقالتون خییلی انگیزه گرفتم
درود و عرض ادب سپاس از این که ما را با نظرات خودتان حمایت کردید ، اگر به تمرین خود ادامه دهید حتما موفق خواهید شد و همان موقع است که انقدر انگیزه میگیرید که برایتان بی حوصلگی معنا نخواهد داشت و لحظه ای ساز را زمین نخواهید گذاشت و از لحظه لحظه نواختن خودتان لذت خواهید برد . خوشحالیم که مطلب برای شما مفید بوده است و از این که نظر ارزشمند خود را با ما در میان گذاشتید سپاسگذاریم.