موسیقی کلاسیک چیست ؟
سبک موسیقی کلاسیک (classical music) یک اصطلاح عامیانه است که به سبک موسیقی هنری در اروپا گفته می شود . این سبک از موسیقی همانند سبک موسیقی هنری دارای ساختاری دقیق و مکتوب است و آهنگسازان ، نوازندگان و رهبران ارکستر با جدیت کار خود را دنبال می کنند . این سبک در تقابل با موسیقی سنتی و مردمی (عامه پسند یا محبوب) است .
دوره های موسیقی کلاسیک ، از پیدایش تا کنون
با توجه به اطلاعات به دست آمده از محققان ، موسیقی کلاسیک را به دوره های زیر تقسیم بندی میکنند :
1- دوره قرون وسطی (سده های میانی)
2- دوره رنسانس
3- دوره باروک
4- دوره کلاسیک
5- دوره رمانتیک
6- دوره مدرن
7- دوره معاصر (پُست مدرنیسم)
که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم .
خلاصه ای از تاریخچه موسیقی کلاسیک
موسیقی کلاسیک با دوره قرون وسطی و با سقوط امپراطوری روم باستان شروع شد و تا دوره رنسانس ادامه یافت . محققان معتقدند که این دوره از تاریخ موسیقی کلاسیک آغاز پیدایش گام های موسیقی کلاسیک است . سپس با ورود به عصر رنسانس و شروع تغییرات در موسیقی وارد دوره موسیقی رنسانس شد که بیشتر شامل قطعه های آوازی بود .
با گذشت زمان نیاز به تغییر ، زینت بخشیدن و بهبود قطعات موسیقی بیشتر حس میشد و از این رو آهنگسازان سعی بر مزین کردن قطعات خود داشتند . البته نباید نقش مبلغان مذهبی که با این روش سعی در زیباتر کردن نیایش های خود داشتند را در این میان نادیده گرفت . باروک در لغت به معنی نامنظم و صیقل نیافته است .
با رشد روشنفکری در قرن هجدهم و تقابل اندیشه با خرافات ، و رشد علومی چون روانشناسی ، فلسفه ، جامعه شناسی و موارد مشابه علایق مردم به کلی تغییر کرد . مفهوم زندگی به جای تکیه بر اشرافیت رو به سادگی رفت و هنر به ویژه موسیقی با افکار عمومی همگام شد . به عبارتی دیگر مردم فلسفه وجود موسیقی را فقط برای رشد خود موسیقی میدانستند و نباید از آن فقط در برگزاری مراسمات تشریفاتی و نظیر آن استفاده می شد . هنرمندان این دوره به جمله ی (هنر برای هنر) باور داشتند و معتقد بودند که موسیقی فقط برای موجودیت موسیقیست . از این رو از تزیینات آثار خود کاستند و آن را رو به سادگی سوق دادند . این دوره دقیقا در خلاف جهت دوره باروک حرکت کرد و دوره کلاسیک را شکل داد .
همزمان با رشد بیشتر علوم (مانند فلسفه ، روانشناسی و …) و شاخه های دیگر هنر (همچون شعر ، ادبیات ، تئاتر و …) که ریشه در بیان احساسات داشتند ، نیاز مردم در بیان احساسات خود با هنر و موسیقی افزایش یافت و موسیقی به ابزاری برای مطرح کردن احساسات شخصی آهنگسازان و مردم تبدیل شد . احساسات در قطعات آثار این دوره نقش تعیین کننده ای را بازی کردند و از این رو به آن دوره رمانتیک میگویند .
با ورود به قرن جدید و رواج اندیشه نوگرایی (مدرنیسم) آهنگسازان هم تلاش کردند تا همانند دیگر اقشار جامعه از سنت ها ، باور ها و قوانین گذشته عبور کنند و رو به تکامل بروند و با تمایز آثار خود نسبت به آثار دوره های گذشته با جامعه همگام شوند . از همین رو این دوره از موسیقی کلاسیک را دوره مدرن می نامند .
با عبور از دوره مدرنیسم هنر موسیقی وارد مرحله جدیدی از دوره های موسیقی کلاسیک یعنی پست مدرنیسم شد . خلق موسیقی های مینیمال و آوانگارد از جمله این آثار بودند .
چرا به موسیقی کلاسیک ، موسیقی مکتوب می گویند ؟
موسیقی کلاسیک بخشی از موسیقی هنریست و به همین دلیل همانند سبک موسیقی هنری یک موسیقی مکتوب محسوب می شود . یعنی هنرمندان باید حتما از روی نت های مکتوبی که به آن ها داده شده است بنوازند . این سبک همواره به اجرای تکنیک های رسمی و مکتوب موسیقی تأکید می کند و انتظار می رود هنرمندان همان قطعات را اجرا نمایند که در اختیار آن ها قرار گرفته است .
موسیقی کلاسیک یک موسیقی دقیق !
زمانی که آهنگساز در این سبک مشخصات یک قطعه نظیر سازبندی ، سرعت اجرا ، گام و مواردی از این دست را مشخص می کند . از آن لحظه به بعد معمولا تمام رهبران ارکستر و نوازندگان در همه جا و همه شرایط باید دقیقا همان چیزی را اجرا کنند که از آن ها خواسته شده و آن را تغییر نمی دهند . از این رو دقیقا همان اثر اجرا خواهد شد و به موسیقی هنری ، موسیقی دقیق نیز گفته می شود .
جدیت در موسیقی کلاسیک
همانطور ک گفته شد سبک کلاسیک از انواع سبک های موسیقی هنری است و به همین دلیل جدیت در اجرای قطعه ها یکی از اصول نواختن قطعات ساخته شده در این سبک است . که به همین دلیل خیلی از هنرمندان سبک کلاسیک بر این باورند که این سبک از موسیقی یک موسیقی بی عیب و نقص است و حتی به آن لقب موسیقی بی نقص هم می دهند .
خلاصه سبک موسیقی کلاسیک
همانطور که گفته شد سبک موسیقی کلاسیک نوعی از سبک های موسیقی هنری است و در واقع به موسیقی هایی گفته می شود که تمرکز اصلی آن ها بر روی ساختاری اصولی و تکنیکیست . همچنین این نکته را نباید فراموش کنیم که موسیقی کلاسیک سبکی جدی ، دقیق و مکتوب است که باعث خلق و اجرای بی نقص این قطعات می شود .
اگر شما هم موارد دیگری در رابطه با این مطلب در نظر دارید خوشحال می شویم که با ما در میان بگذارید تا بتوانیم در اختیار دیگر عزیزان قرار دهیم . همچنین اگر مطالب فوق را مفید و تاثیر گذار دانستید خوشحال میشویم تا برای کسانی که به آنها و پیشرفتشان اهمیت میدهید بفرستید . و در نهایت بی اندازه از شما سپاسگزاریم که وقت گرانبهای خود را به مطالعه این مطلب اختصاص دادید و این باعث افتخار ماست که شما را در جمع خودمان داریم . امیدواریم که توانسته باشیم رضایت شما را جلب کرده باشیم .